Populāri kulinārijas eksperti Tekilas kvartālā bauda meksikāņu delikateses

Pievienots: 02.09.2013.Autors: Tex-Mex Skatījumi: 2 / 427

Sabiedrībā atpazīstami kulinārijas eksperti, veselīga uztura speciālisti un citas prominentas personas piedalījās restorānu tīkla “Tex-Mex” rīkotajā jaunās ēdienkartes degustācijā. „Tex-Mex” jaunā šefpavāra Kristapa Viestura gastronoma talantu bija ieradušies baudīt un vērtēt veselības ministre Ingrīda Circene, TV zīmola „Mūsdienu Latvijas garša” eksperte Ilze Jurkāne, grupas CREDO solists Guntis Veits, veselīga dzīvesveida piekritēja Elita Drāke, grupas BLITZE solists Arvīds Berķis, kā arī vairāki mediju pārstāvji. Pasākumu, kas notika „Tex-Mex” restorāna Tekilas kvartālā, Dzirnavu ielā 59, vadīja populārais žurnālists un TV raidījumu vadītājs Egīls Zariņš kopā ar šarmanto „Tex-Mex” restorānu seju Agnesi Puriņu.

Viesi tika aicināti ar mērķi izvēlēties pašus labākos un gardākos ēdienus, kurus jau rudenī restorāni varētu piedāvāt saviem klientiem – jaunajā, pēc kārtas jau divpadsmitajā, ēdienkartē, kas dienas gaismu ieraudzīs 29. septembrī. Uzaicinātajiem gardēžiem bija jānobauda pavisam 6 ēdieni – 2 zupas, 2 otrie ēdieni un 2 saldie. Žūrijas uzdevums bija 10 baļļu skalā novērtēt katru no ēdieniem 3 komponentēs – izskats, garša un smarža. Pavārs visu gatavoja turpat viesu acu priekšā, un slavenības izmantoja iespēju aplūkot procesu, uzdot jautājumus, izteikt savus komentārus un viedokli.

Ar humoru apveltītais Egīls Zariņš uzsvēra: “Šeit ir sapulcējušies dažādi sabiedrībā zināmi cilvēki, kuri uz šo vakaru kļūs par “izmēģinājuma trusīšiem”. Jums ir lieliska iespēja nobaudīt to, ko citi varēs ēst tikai septembra beigās, kad tiks ieviesta jaunā ēdienkarte.

Lai žūrija labāk sagatavotos atbildīgajam uzdevumam, tā tika cienāta ar uzkodām no restorāna vīnu delikatešu kartes. Pirmā zupa bija Pozole, kas tulkojumā nozīmē "putu" un bijis Meksikas tradicionālais ēdiens vēl pirms Kolumba laikiem. Šī zupa izsenis bijusi viena no galvenajām svētku mielasta sastāvdaļām – Ziemassvētkos, dzimšanas dienās, kāzās, valsts neatkarības dienas svinībās. Tiesa gan, šis ēdiens sākotnēji tika pasniegts tikai karaliskām ģimenēm, valdošai šķirai.

Otrā zupa bija Veracruzana. Kristaps paskaidroja, ka tās izcelsme meklējama Meksikas ostas pilsētā Verakrusā. Šis ir simbolisks ēdiens, kura garšas buķete ietver gan Meksikas karstasinīgo dzīvi, gan Verakrusas sniegtās jūras veltes.

Pēc zupām sekoja otrie ēdieni, un kā pirmo no pamatēdieniem šefpavārs gatavoja burritos. Lai arī burritos Latvijā kļūst aizvien populārāks, tomēr tā vēsturi zina tikai retais. Stāsts no meksikāņu revolūcijas laika pagājušā gadsimta sākumā vēsta par Huanu Mendesu, kurš dzīvojis Teksasas pierobežas pilsētā Huaresā un uz ielām tirgojis paša gatavotu ēdienu, izvadājot to ar ēzeli. Lai ēdiens saglabātos silts, pavārs to ietina lielā tortiļā. Mendezs bija ļoti veiksmīgs tirgotājs, un daudzi cilvēki meklēt viņa ēzelīša izvadāto ēdienu brauca no attālākām Meksikas vietām. Burrito tulkojumā no spāņu valodas nozīmē „ēzelis”.

Kamēr tika gatavots “ēzelīši” jeb burritos, pasākuma vadītāja Agnese Puriņa sumināja „Tex-Mex” restorāna Tekilas kvartāla krāšņumu, kam pievienojās arī žūrijas pārstāvji. “Es šeit pēdējo reizi biju pirms desmit gadiem, bet, tagad ienākot, esmu patīkami pārsteigts! Burtiski trīs soļi no Brīvības ielas, un jau esmu Meksikā,” stāsta Egīls Zariņš. “Vienīgais, kas te trūkst, ir izbadējušies suņi un uz veļas auklām sakarinātas drēbes,” piebalso Ilze Jurkāne.

Kad burritos bija gatavi, Kristaps Viesturs informēja žūriju par nākošā ēdiena Enchilada pamatsastāvdaļas Chili con carne izcelsmi. Spāņu valodā tas nozīmē „čili pipari ar gaļu”, bet tās, protams, nav vienīgās šī slavenā sautējuma sastāvdaļas. Meksikā apgalvo, ka šis ēdiens ir radies, lai krogi piesaistītu sev klientus un noturētu tekilas baudītājus, jo tās pircējiem Chili con carne dots par brīvu. Enchilada recepte ir iekļauta arī pirmajā meksikāņu pavārgrāmatā, kas tika izdota 1845. gadā.

Savu sajūsmu par pikantajiem meksikāņu ēdieniem neslēpa arī Ingrīda Circene, visus ēdienus novērtējot kā baudāmus, un ar ļoti lielu atbildības sajūtu liekot atzīmes. Savukārt Ilze Jurkāne atzīmēja, ka viņa redz, ka mūsdienu Latvijas garšā viennozīmīgi var ienākt arī meksikāņu garša, kas kļuva par centrālo devīzi degustācijas laikā.

Mūzikas, atmosfēras un garšu eksplozijas apburtā žūrija pat nepamanīja, ka ir pienācis desertu laiks! Pirmā tika pasniegta kārdinošā šokolādes kūka Montezuma, kas atbilda visizcilākajiem Meksikas pavārmākslas standartiem! Montezuma saknes meklējamas jau maiju civilizācijā aptuveni pirms 2000 gadiem un tai ir bijusi nozīmīga loma acteku valsts kultūrā. Līdz 19. gadsimtam šīs kūkas recepti izmantoja pat medicīniskos nolūkos, lai dziedētu vēdera slimības.

“Visiem ir zināma ierastā avokādo zupa, bet jūs jau to zināt - mums patīk atklāt jaunas lietas,” aizrautīgi stāsta Kristaps Viesturs. Pēdējais ēdiens pārsteidza daudzus – avokado siera kūka! Kā atzina viesi, tad šis bija sulīgs un gards punkts visam degustācijas procesam.

Kristaps Viesturs savu karjeru “TEX-MEX” sācis pirms četriem gadiem kā pārtikas tehnologs, bet darbu pametis, jo vēlējies pievērsties uzņēmējdarbībai: “Mana sadarbība ar “Klondaiku” šķiet gluži vai likumsakarīga, jo arī pats esmu bijis zeltracis, tiesa – dārgmetālu meklēju Āfrikā, Ganā, nevis Aļaskā! Pagāja divi gadi, līdz sapratu, ka reāli tur zeltu saskalot nevar, vismaz ne tādā daudzumā, kas atsvērtu ieguldīto darbu. Tāpēc braucu atpakaļ uz „Klondaiku”, kur atrodams gan zelts, gan azarts, gan dzīves garša. Esmu priecīgs būt kopā ar uzņēmumu tā 20. gadskārtā.

Restorāna “Tex-Mex” virtuve ir Amerikas Savienoto valstu dienvidrietumos iecienītu ēdienu klāsts, kas sevī veiksmīgi apvieno meksikāņu tradicionālās receptes un garšvielas ar amerikāņu pārtikas produktu pārpilnību un kvalitāti. Tās ir divas vēstures it kā pretnostatītu nāciju un to atšķirīgo kultūru neizbēgama simbioze, turklāt tās apvienojas ne tikai virtuvē, bet arī attieksmē pret dzīvi un prasmē to izbaudīt,” par restorāna garšu un kultūras burvības aprisēm informē Agnese Puriņa.

“Tex-Mex” restorāni jau 12 gadus priecē un iepazīstina Latvijas iedzīvotājus ar teksasiešu un meksikāņu apvienotās virtuves ēdieniem. Ar sešiem restorāniem Latvijā “Tex-Mex” ir visā Baltijā lielākais meksikāņu restorānu tīkls, kas darbojas šajā pavārmākslas žanrā. Aicinu visus uzsaukt tostu par godu šim lieliskajam notikumam – „svinam dzīvi!”, kas ir mūsu jaunā zīmola „Banketerija” centrālā devīze,” turpina Agnese.

TEX-MEX RESTORĀNS

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: