10 ēšanas paradumi, no kuriem derētu atbrīvoties

Pievienots: 28.02.2013.Autors: BarRadar Skatījumi: 3 / 337

Photo by ugod, CC license

Pavasaris ir laiks, kad daudzi kritiski paskatās uz sevi spogulī un nolemj sākt ievērot diētu vai piedomāt pie papildus sportiskām aktivitātēm, lai sagatavotos siltajai sezonai. Taču, iespējams, nav nepieciešamas nekādas kardinālas izmaiņas ēdienkartē vai dzīves ritmā, ir tikai jāpārskata savi pastāvīgie ēšanas paradumi, kas radījuši liekos kilogramus. Turpmāk BarRadar mēģinājis apkopot desmit ēšanas paradumus, no kuriem derētu atbrīvoties par labu ne tikai ārējam izskatam, bet arī veselībai.

1.Ātrēšana

Jo sasteigtāk mēs uzņemam pārtiku, jo sliktāk sajūtam to brīdi, kad iestājusies sāta sajūta. Ātrēšanā uzņemam vairāk barības kā nepieciešams. Līdz ar to rodas smaguma sajūta kuņģī un gremošanas traucējumi.

2.Neregularitāte

Neregulāras vai retas ēdienreizes nevis samazina ķermeņa svaru, bet tieši otrādi sabojā vielmaiņu, aizkavē barības pārstrādi. Ķermenis it kā saausās un iekrāj rezerves, ja sajūt bada vai ilgstošu izsalkumu. Tāpēc ieteicams ēst ik pēc četrām stundām, bet nelielās porcijās.

3.Ēdienu pasūtīšana vai pārtikas iegāde, kad jūties pamatīgi izsalcis

Tas notiek neapzināti. Jo spēcīgāk gribas ēst, jo vairāk tiek iepirkts vai sakrāmēts uz šķīvja, nedomājot, vai to visu pat fiziski iespējams apēst. Un, ja arī iespējams, vai pēc tam jutīsies labi nevis pārēdies.

4.Vienmēr „tīrs šķīvis”

Šis paradums diemžēl nāk no audzināšanas bērnībā, kad vecāki uzstāja, ka nedrīksti piecelties no galda, kamēr nebūs viss apēsts, kas uzlikts uz šķīvja. Tad nu paklausīgākie bērni ēda, ignorējot savas ķermeņa iekšējās sajūtas, lai tikai izdabātu vecākiem. Tagad pieaugušā vecumā šis ieradums ir tik dziļi iesēdies apziņā, ka ignorējam sāta sajūtu un ēdam vairāk nekā organisms pieprasa.

5.Negatīvo emociju, stresa apēšana

Tad, kad jūtamies slikti, vientuļi, emocionāli iztukšoti, rodas vēlēšanas sevi samīļot, palutināt ar kādu kūciņu, šokolādes tāfelīti u.tml. Reizēm šis sevis samīļošanas periods ievelkas gadiem un kļūst par ieradumu vai ierastu reakciju uz jebkuru mazāku vai lielāku stresu.

6.Nekoncentrēšanās uz ēšanu

Mūsdienās esam aizmirsuši, ka ēdienreize ir laiks tikai ēdiena uzņemšanai. Tagad paralēli tiek rakstīti e-pasti līdzpaņemtā klēpjdatorā, pārbaudīti sociālie profili viedtālrunī, skatītas filmas, risinātas samilzušās problēmas birojā.

7.Ēšana ēšanas pēc

Reizēm mēs ēdam ne tāpēc, ka izjūtam izsalkumu, bet gan, piemēram, kompānijas pēc. Ķermenis ir možs un saka mums, ka vakariņas varētu arī nebūt, bet mēs ieturam tradīciju un kopā ar ģimeni, bērniem, vecākiem sēžamies pie vakariņu galda. Un taisnība ir teicienam, ka apetīte rodas ēdot, šoreiz burtiskā nozīmē. Tā, sēžot pie labi klāta galda un knakstinoties, var ļoti daudz apēst.

8.Pārēšanās svētku laikā

Tas arī cieši saistīts ar tradīcijām un, kā zināms, tās ir grūti lauzt. Atzīstiet, vairums svētku – jubilejas, gadu mijas, Jāņi, Lieldienas – tiek svinēti sēžot pie galda, runājot un ēdot. Protams, labs ēdiens vai dzēriens ir svētku sastāvdaļa, taču izvairīsimies to pārvēsts par galveno sastāvdaļu.

9.Ložņāšana ap ledusskapi vakaros, naktīs

Tas īpaši raksturīgs „pūcēm”, kas iet pie miera krietni pāri pusnaktij. Organisms pēc darba dienas ir noguris un prasa atpūtu, taču mēs to tulkojam kā prasību pēc papildus kaloriju uzņemšanas. Pārēšanās vakaros ir lielisks priekšnosacījums liekiem kilogramiem.

10.Lieko kaloriju dzeršana

Domājot par diētu, mēs vienmēr koncentrējamies uz ēdienu pārskatīšanu un to kaloritātes samazināšanu, taču jāpārskata arī patērējamie dzērieni. It īpaši uzmanība pievēršama tam, cik bieži dzeram dažādas limonādes, tetrapaku sulas, alu, kafiju ar saldo krējumu vai piena putām.

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: