Kriminālromāna gaisotnē norit grandiozais Film Noir atklāšanas pasākums

Pievienots: 26.05.2015.Autors: Film Noir Skatījumi: 1 / 477

Aizvadītās ceturtdienas vakarā, 21. maijā, sabiedrībā labi zināmas personas vienojās intelektuālās un līksmās izklaidēs par godu grandiozajiem gurmānu kafejnīcas Film Noir atklāšanas svētkiem kinoteātra Splendid Palace ēkā, Elizabetes ielā 61.

Ar savu klātbūtni nozīmīgā notikuma atmosfēru pagodināja vairāki inteliģences pārstāvji – Francijas Institūta Latvijā direktora vietniece Carole Desbois, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, dizaineri Imants Gross un Laura Liberte, restorāna Bibliotēka No.1 šefpavārs Māris Jansons, VEF Riga padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups, zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, bijušais valsts sekretārs tieslietu un ekonomikas ministrijās Mārtiņš Lazdovskis, Rīgas Nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika un daudzi citi.

Ierodoties ikviens nokļuva neikdienišķā - Film Noir pasaulē. Gan viesmīļi, gan arī pasākumam īpaši piesaistītie aktieri viesus sagaidīja piecdesmito gadu tērpos, kuru efektu pasvītroja melnbalts grims. Panāktais rezultāts radīja sajūtu, ka, ierodoties Splendid Palace pagalmā, atnākušais ir iekāpis melnbaltajā filmā, kurā pašam aktīvi jāpiedalās.

Viesi izmantoja šo neikdienišķo izdevību - rotāties film noir kadrā un uzņēma fotogrāfijas un selfijus kopā ar ekstravagantajiem tēliem. Svētku laikā kino Splendid Palace pagalms bija mainījis ierastos apveidus - tajā bija redzams balts retro automobilis, ieradies svinībās tieši no pagājušā gadsimta vidus, cilvēkiem pulcējoties ap stāvgaldiem un skatuvi, svinīgumu sirdīs uzturēja mūziķu kvartets.

Skaņdarbu izskaņā Rīga TV24 seja Aivis Ceriņš aicināja viesus doties tālāk pa sarkano paklāju uz cafe telpām, kur uzrunas teica Film Noir īpašniece Liene Cakare ar vīru Artūru Bušu un SIA Rīgas Nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, pēc tam sekoja arī svinīgā lentītes pārgriešana un šī īpašā brīža aculiecinieku gaviles. Pacilātu garastāvokli uzturēja apburošā Elza Rozenberga ar pavadošajiem mūziķiem, kuri piepildīja telpas ar jautriem, džezīgiem ritmiem.

"Mums, Rīgas Nami, kinoteātris Splendid Palace ir ļoti īpašs, jo tas ir vecākais kinoteātris Ziemeļeiropā. Jau kinoteātra pirmsākumos tas tika veidots, lai padarītu filmu skatīšanos par svētkiem - fantastisks interjers, ļoti veiksmīgs repertuārs - tās ir lietas, kas raksturo Splendid Palace arī šodien. Mūsdienās cilvēki vairs nevēlas vienkārši aiziet uz kino, viņi pieprasa notikumu - tieši tādēļ sapratām, ka ir nepieciešama vēl papildu odziņa," stāsta SIA Rīgas Nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, turpinot - "Var šķist, ka šodien ir atjaunots labi aizmirsts vecais, tomēr kafejnīca, lai arī vecajās telpās, nebūs tāda kā agrāk - tā kalpos kā vieta, kur satikties industrijas pārstāvjiem un interesentiem dažādos lektorijos un citos kultūras pasākumos patīkamā atmosfērā."

Pasākuma apmeklētāji kavējās dažādās intelektuālās izklaidēs. Minimālistiskā angļu stila bibliotēka pulcēja dzērienu degustācijas interesentus - no smalkām karafēm spēles veidā varēja nogaršot gan labi izturētu burbonu, gan viskiju u.c. dzērienus, tikmēr plašajā Film Noir zālē kino entuziasti piedalījās attiecīgā žanra filmu viktorīnā.

Greznā Versaļas zāle, pārvērtusies līdz nepazīšanai, sagaidīja atnākušos ar pilna izmēra mežakuiļa izbāzeni, kurš kalpoja kā spilgta atsauce uz latviešu film noir klasiku - filmu Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili, un, protams, bija iemīļots objekts foto mirkļiem, atdarinot ikonisko Mirdzas Martinsones fotogrāfiju.

Par noskaņu bija padomāts arī citās kafejnīcas telpās - degustatorus bibliotēkā stingri vēroja melns kraukļa izbāzenis, kamēr kriminālromāna atmosfēru pastiprināja tādi elementi kā sena rakstāmmašīna, telefons ar griežamu ciparnīcu un pat imitēti ieroči. Lielās Film Noir zāles centrālais elements nenoliedzami bija grandioza ledus skulptūra ar kafejnīcas logo.

Viens no telpu dizaina autoriem Imants Gross stāsta: "Šīs vietas interjers radās kā jau parasti - ir pasūtītājs ar ideju, realizētāji, un tad veidojas dialogs un, galu galā, kompromiss, kura rezultātā radījām šīs telpas noskaņu. Sākotnēji jau tu skaties uz 3D modeli datorā un domā kā īsti tas būs, un vienmēr ir interesanti telpu redzēt pēc tam apdzīvotu, pilnu ar cilvēkiem - tad sajūta ir cita. Šobrīd telpai pietrūkst pāris detaļu, kas piedotu vēl to odziņu, mājīgumu, taču tas viss vēl nāks. Šobrīd varu teikt, ka vieta ir vēl testa režīmā, un šodien mēs beidzot to redzam piepildītu ar cilvēkiem un saprotam kas darbojas un kas trūkst. Izdarot secinājumus no redzētā, radīsim gala variantu."

Priekā par pasākumu dalījās arī galvenā notikuma vaininiece Liene Cakare, stāstot: "Esmu patiešām priecīga, redzot kā līdzšinējais darbs pie šī projekta jau šajā vakarā ir atmaksājies gan manā gandarījumā par to, cik labi viss ir sanācis, gan baudījumā, ko viesi gūst uzturoties tik foršā atmosfērā. Papildus tam jāsaprot, ka nekas vēl nemaz nav sācies, un šis pasākums iezīmē to līniju, kas būs sākums īstajai rosībai, sniedzot pārsteigumus un pozitīvas emocijas ne tikai man, bet arī ikvienam Film Noir viesim - izrāžu, lektoriju un citu intelektuālu kultūras pasākumu veidolā."

Greznā pasākuma izskaņā, apkopojot filmu viktorīnas rezultātus un papildu punktus no pārējām intelektuālajām izklaidēm, attapīgā un veiksmīgā stiliste Iveta Vecmane saņēma dāsnu dāvanu – Juve Camps cava pudeli, Spānijas karaļnama iecienītāko cava. Balvu pasniedza cafe Film Noir īpašniece Liene Cakare ar vīru. Pasākums nerimās vēl līdz pat pusnaktij, viesiem baudot dzērienus no atspirdzinošā Jameson bāra un uz Film Noir lielā ekrāna skatoties dažādas filmas un video.

FILM NOIR KAFEJNĪCA

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: