Rīgā uzstādīs „Tukšo vēderu radaru”

Pievienots: 02.04.2014.Autors: Lido Skatījumi: 2 / 143

Photo by boellstiftung, CC license

Lai cilvēka organisms funkcionētu pareizi, svarīgi ir ne vien lietot uzturā kvalitatīvu un veselīgu ēdienu, bet arī ēst regulāri un pilnvērtīgi. Ar mērķi attīstīt un stiprināt Latvijas sabiedrībā veselīgas ēšanas tradīcijas, LIDO uzsācis darbu pie īpaša „Tukšo vēderu radara” izstrādes. Unikālā iekārta skenēs garāmgājējus un skaļi signalizēs, ja viņu kuņģi būs tukši, liekot noprast, ka ir īstais laiks maltītei. Radars tiks uzstādīts Rīgas centrā jau šī gada maijā.

Mūsdienās cilvēces dzīves ritms ir ļoti straujš un saspringts, tālab ļoti bieži ir situācijas, kad cilvēki ikdienas steigā aizmirst vai nepagūst paēst pilnvērtīgas brokastis, pusdienas vai vakariņas. Saskaņā ar LIDO veiktās aptaujas datiem* regulāri maltītes ietur vien 14% Latvijas iedzīvotāju. Interesanti, ka visatbildīgāk attiecībā pret šo jautājumu izturas vīrieši – regulāri maltītes ietur 69% vīriešu un 31% sieviešu.

Vairāk kā puse respondentu (52%) atzīst, ka ietur dienā vidēji 1 pilnvērtīgu maltīti – pusdienas vai vakariņas. Pārējās maltītes visbiežāk tiek kompensētas ar uzkodām – sviestmaizēm, šokolādēm, cepumiem.

Uztura speciālisti norāda, ka neregulāras ēdienreizes nodara būtisku kaitējumu cilvēka veselībai, kas visbiežāk izpaužas kā gremošanas sistēmas traucējumi un kuņģa slimības, piemēram, gastrīts un kuņģa čūla. Tāpat dažādos pētījumos pierādīts, ka izbadējies cilvēks ir vieglāk aizkaitināms, turklāt nepaēdis cilvēks gan nogurst ātrāk, gan arī viņam ir grūtāk koncentrēties darbam, kamēr regulāras maltītes veicina dzīvesprieku un palīdz cīņā ar lieko svaru.

„Tukšo vēderu radara” izstrādei piesaistīti uztura speciālisti, ģimenes ārsti, kā arī jaunais, daudzsološais mākslinieks, kas plašāk pazīstams ar pseidonīmu Austris Kuņģītis.

Jau izsenis par vienu no galvenajām izsalkuma pazīmēm aplami tiek uzskatīta vēdera „burkšķēšana”. Patiesībā šīs neparastās skaņas izraisa apgrūtināta taukvielu uzsūkšanās organismā. Par izsalkuma sajūtu liecina tukšuma sajūta kuņģī un pastiprināta siekalu izdalīšanās, ieraugot ēdienu vai sajūtot tā smaržu. Tālab jaunā iekārta darbosies līdzīgi kā ātruma radari – tā skenēs objektus jeb garāmgājējus ar cilvēka organismam nekaitīgu lāzera staru. Ja kāda garāmgājēja kuņģis būs tukšs vai gandrīz tukšs, radars ar īpaša signāla palīdzību informēs viņu par to, ka laiks ieturēt maltīti.

Kamēr projekts ir izstrādes stadijā, precīza tā atrašanās vieta, kā arī investīciju apjoms netiek atklāts. LIDO pārstāvji norāda vien to, ka radars atradīsies Rīgas centrā un, pateicoties oriģinālajam dizainam, būs viegli atpazīstams. Paredzams, ka laika gaitā tas varētu iemantot tikpat lielu popularitāti kā leģendām apvītais Laimas pulkstenis.

Nenoliegšu, ka darbs pie radara izstrādes man ir ļoti liels izaicinājums, jo apvienot vienā objektā tik daudz funkciju, kā iecerējuši idejas autori, nav nemaz tik vienkārši. Taču esmu gandarīts, ka iesaistījos šajā projektā, jo tā man ir jauna un vēl nebijusi pieredze. Turklāt mūsdienās dizaina objektiem reti ir tik augsta pievienotā vērtība,” tā mākslinieks Austris Kuņģītis.

* Aptauja veikta interneta vidē 2014.gada martā. Tajā piedalījās 568 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 14 līdz 65 gadiem.

Visi LIDO BISTRO

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: