Piecas garšvielas gardākai picai

Pievienots: 15.07.2016.Autors: Pica Rīga Skatījumi: 1 / 171

Bez pipariem un sāls mūsu virtuves plauktiņu visbiežāk rotā vēl ducis krāsainu un smaržīgu garšvielu, par kuru pielietojumu visticamāk nav bijis laika painteresēties. Dažkārt, lai maltīti padarītu neatkārtojamu un katru kumosu baudāmu, pilnīgi pietiek tikai ar vienu garšvielu, ja vien tā pievienota tai paredzētajām sastāvdaļām. Lai sen aizmirstās garšvielas izceltu dienasgaismā, “Pica Rīga” picu meistars Jānis Gaveika sniedz padomus par piecām lieliskām garšvielām, kuras picu katra gaumei padarīs neatkārtojami gardu.

Bazilika picai ar mocarellu un tomātiem – baziliks

Bazilika picai ar mocarellu un tomātiem var izmantot svaigu vai kaltētu baziliku. Kaltētu baziliku picai var pievienot jau kopā ar citām sastāvdaļām, taču svaigu baziliku karstiem ēdieniem pievieno īsi pirms gatavošanas beigām, jo, ilgi termiski apstrādājot, tas zaudē aromātu. Ir vairāki bazilika veidi un daudzi no tiem ir lietojami pārtikā. Katram bazilika veidam ir vairākas šķirnes, kuras viena no otras atšķiras ne tikai ar krāsu, bet arī ar plašu aromāta spektru – no rūgteni piparotas līdz saldenai vaniļas smaržai. Bez bazilika nav iedomājams pesto un Bazilika pica ar mocarellu un tomātiem.

Vistas gaļas picai – karijs

Lielveikalu plauktos vienmēr var atrast pikanto garšvielu maisījumu dzeltenā krāsā, kas ienes virtuvē Indijas aromātus un garšas. Karija pulveris izceļas ar savu brīnišķīgo zeltaini dzelteno krāsu, taču arī tā garša ir izcila, jo tas sastāv no vairākām, kopā savienotām austrumu un Āzijas valstu garšvielām – koriandra, kumina (Romas ķimenes), kurkumas, ingvera, krustnagliņām, lauru lapām, baltajiem pipariem, sarkanajiem pipariem un iespējams arī citām garšvielām, jo karija garšvielu maisījumi var būt dažādi. Karijs lieliski iet kopā ar vistas gaļu un piešķir picai brīnišķīgi zeltainu nokrāsu.

Sēņu picai – timiāns

Timiāns jeb parastais mārsils ir daudzgadīgs ārstniecības augs un garšaugs. Tā izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions. Kulinārijā izmanto gan timiāna dzinumu jaunās lapiņas, gan kaltētas vai saldētas timiāna lapas. Timiāna lapas satur līdz 3 procentiem ēterisko eļļu, kas augam piešķir patīkamu, stipru aromātu un asu, nedaudz rūgtenu garšu. Stiprās garšas dēļ kulinārijā timiāns jālieto uzmanīgi, nelielās devās. Jāņem vērā, ka kaltētam timiānam ir krietni intensīvāka garša kā svaigam.

Garšvielu izvēle veikalu plauktos ir tiešām plaša. Ja vien cilvēks nav pavārs vai gatavošana nav hobijs, visbiežāk gatavošanas procesā garšvielu izvēle ir konservatīva. Taču, lai atklātu jaunas garšas, nemaz nav jāeksperimentē. Pilnīgi pietiks, ja izzināsiet kādi garšaugi iederas jūsu mīļākajā ēdienā. Turklāt garšaugu un garšvielu pievienošana maltītei ir laba alternatīva sāls patēriņa samazināšanai – nezaudējot ēdiena garšas buķeti, ” iesaka “Pica Rīga” picu meistars Jānis Gaveika.

Asajai picai ar gaļas izlasi – kajennas pipari

Kajennas pipari, (sarkanie pipari jeb čilli) var būt ļoti dažādās krāsās un arī dažādā lielumā taču tiem visiem piemīt ļoti stipra, asa garša un aromāts. Pēc Skovila skalas, kas mēra sarkano piparu asuma pakāpi, Kajennas pipari novērtēti kā asi ar 30 000 – 50 000 vienībām. Skovila skalu 1912. gadā izstrādājis amerikāņu ķīmiķis Vilburs Skovils. Vismaigākā ir paprika ar 0 vienībām, savukārt visdedzinošāko garšu satur Meksikas habanero pipari, kuru „stiprums” ir 350 000 Skovila vienību. Kajennas pipari ir asāki nekā Serranos, bet nav tik asi kā Taizemes pipari.

Līdzīgi kā pārējos piparus, arī Kajennas piparus var lietot kā svaigus, tā kaltētus, kaut gan mūsu platuma grādos patērētāji lielākoties ir pazīstami ar malto Kajennas piparu variāciju. Kajennas pipari ir lielisks B vitamīna (riboflavīna un niacīna), dzelzs, magnija, kālija, A vitamīna, C vitamīna, E vitamīna, K vitamīna, B6 vitamīna un mangāna avots. Tajos ir ļoti zems holesterīna un nātrija saturs.  Tā kā Kajennas pipariem nav savas izteiktas garšas un tie ēdienam galvenokārt piedod asumu, tos var lietot, lai picu padarītu pikantāku, būtiski nemainot tās garšas buķeti. Kajennas piparus visbiežāk izmanto tieši pikanto ēdienu cienītāji, taču prātīgi pievienota šķipsniņa nesabojās arī citus ēdienus.

Jūras velšu picai – oregano

Oregano jeb raudene (Eiropā saukta arī par majorānu) ir tipiska picas garšviela. Oregano ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populārs tas ir itāļu, grieķu un meksikāņu virtuvēs. Picai vislabāk izvēlēties tieši kaltētu oregano, kurš, sastopoties ar karstumu, atdos vislabākās garšas. Oregano picai jāpievieno īsi pirms gatavošanas beigām, lai piešķirtu tai pilnīgāku aromātu un garšu. Iegādājoties svaigu oregano, lapām jābūt stingrām, spīdīgām, skaisti zaļām un nekādā gadījumā savītušām. Savukārt pērkot kaltētu, skatieties, lai lapas ir zaļas, bet ne brūnas, pelēkas vai melnas.

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: