Uztura speciāliste iesaka praktiskus padomus, kā svētkos nepārēsties

Pievienots: 22.12.2015.Autors: Lido Skatījumi: 1 / 157

Ziemassvētkus un Jauno gadu mēs svinam dažādi, tomēr svētku vakara galvenais notikums nereti ir tieši kopīga maltīte. Lai pilnībā izbaudītu sirsnīgo svētku gaisotni, nesatraucoties par apēstās pārtikas daudzumu, LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule iesaka ņemt vērā virkni praktisku ieteikumu.

Gatavojot ēdienu svētku mielastam, sāli ieteicams aizstāt ar pipariem, ķiplokiem, baziliku, ingveru, kardamonu vai muskatriekstu. Sāls aiztur šķidrumu organismā, veicinot vēdera uzpūšanos, tāpēc tā vietā labāk lietot garšvielas, kas aktivizē vielmaiņu. Sātīgos ēdienus svētkos var pagatavot vieglāk – pīrādziņiem izmantot liesu gaļu un pilngraudu miltus, kāpostiem nelikt klāt speķi, savukārt cūkas šņukura vietā pagatavot tītara vai pīles cepeti, bet mērcēm izmantot eļļas vai jogurta bāzes. Uz galda iederēsies arī uzkodu plate, ar ko paknakstīties bez sirdsapziņas pārmetumiem – mazi siera un liesas gaļas gabaliņi, žāvēti augļi, rieksti. Savukārt saldumus un konditorejas izstrādājumus vēlams sagriezt mazos gabaliņos, jo 20% no visām kalorijām tiek uzņemtas tieši ar saldumiem.

Daudzi svētku dienā izvēlas neēst brokastis vai pusdienas, mierinot sevi ar domu, ka svētku maltītē tas tiks kompensēts. Dienas aizvadīšana tikai ar uzkodām un našķiem ievērojami palielina iespēju, ka vakarā pārēdīsimies. Uz svētku maltīti nekādā gadījumā nedrīkst doties ar tukšu vēderu. LIDO uztura speciāliste iesaka stundu pirms sēšanās pie svētku galda apēst, piemēram, banānu, pilngraudu cepumu, maizes šķēli vai izdzert piena kokteili.

Pie svētku galda bieži vēlamies pagaršot no visa pa mazumiņam, bet Alise Kindzule norāda, ka labāk būtu izvēlēties trīs kvalitatīvus un neierastus ēdienus, ko kārojas visvairāk. Pēc divām, trim stundām var pagaršot vēl pāris ēdienu. Ik pa laikam ieteicama glāze siltas tējas ar ingveru, medu vai citronu, kas veicinās gremošanu. Tieši slāpes bieži vien uztveram kā izsalkuma sajūtu. Tāpat svētku vakarā ieteicams izkustēties – piecelties kājās un izspēlēt kādu spēli, rotaļu, liet laimes vai doties ārā pastaigā – tas novērsīs uzmanību no ēšanas un palīdzēs izvairīties no gremošanas trakta problēmām.

Apēstā daudzumu var samazināt, piedomājot pie galda klāšanas un noskaņas radīšanas, jo ēšanu būtiski ietekmē svētku galda vizuālais noformējums. Tam, tāpat kā mājai, jābūt skaistam un izgreznotam. Ir izpētīts, ka cilvēki apēdīs daudz vairāk, ja interjers būs pārblīvēts, smags vai nekārtīgs. Jo vairāk būs piedomāts pie noskaņas radīšanas, izmantojot, piemēram, sveces, salvetes, Ziemassvētku dekorus, klusu, lēnu, Ziemassvētkiem atbilstošu mūziku, jo vairāk viesi būs motivēti ievērot etiķeti, labas manieres un baudīt mielastu, nevis negausīgi ēst.

Svētku mielastā ēdienu vajadzētu pasniegt nelielos traukos, tos vakara gaitā papildinot – liels daudzums ēdiena uz galda veicina ēšanu. Savukārt servēšanai ieteicams izmantot mazāka izmēra ēdamkarotes, nevis spailes, ar kurām uz šķīvja tiks uzlikts vairāk. Ēšanu ietekmē arī šķīvja izmērs un krāsa. Uz svētku galda ieteicams likt mazāka izmēra šķīvjus nekā ierasts, un to krāsai pēc iespējas vairāk jākontrastē ar ēdiena krāsu. Kā vislabvēlīgāko šķīvja krāsu uztura speciāliste min zilo, kas nomierina un palīdz izbaudīt ēdienu.

Ja tomēr svētkos apēsts vairāk nekā plānots, Alise Kindzule norāda, ka pēc svinībām nevajadzētu badoties. Jāēd vieglākā režīmā – ieteicams vairāk uzturā lietot augļus, dārzeņus vai skābpiena produktus un dzert ingvera, ķimeņu vai piparmētru tēju, kas palīdzēs gremošanas traktam atsākt pareizi darboties. 

LIDO bistro

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: