Leģendārajam konjakam Hennessy jau 250 gadi

Pievienots: 24.09.2015.Autors: PRIKE Latvija Skatījumi: 3 / 292

Publicitātes foto

1765. gadā kāds Francijas karaļa Luija XV armijā dienējošs īru izcelsmes virsnieks sev izvirzīja skaidru mērķi - radīt labāko konjaku pasaulē. 250 gadus vēlāk Ričarda Henesija (Richard Hennessy) sapnis ir piepildījies ar uzviju. Hennessy nams no maza ģimenes uzņēmuma Konjakā, Francijā, ir kļuvis par slavenāko konjaka zīmolu pasaulē un ar grandiozām pasaules mēroga svinībām piecos pasaules kontinentos šogad atzīmē savu 250 gadu jubileju.

Hennessy konjaku namu gadsimtu gaitā raksturo kosmopolītisms un inovācijas. Hennessy radītājs Ričards Hennesijs pēc militārā dienesta beigām apmetās uz dzīvi Francijas mazpilsētā Konjakā, tur nodibinot nelielu konjaka darītavu un, par spīti tam, cik bīstami un nestabili bija tā laika starptautiskās tirdzniecības ceļi, jau tajā pašā gadā aizsāka konjaka eksportu uz Angliju.

Aptuveni simts gadu laikā Hennessy kļuva par patiesi globālu dzērienu, ko varēja baudīt teju visa pasaule – no Eiropas līdz nule dibinātajām Amerikas Savienotajām Valstīm, Austrālijai, Krievijai, Ķīnai un arī Rīgai, uz kuru pirmās šī konjaka piegādes fiksētas jau 1894. gadā.

Pēc Ričarda Henesija nāves 1800. gadā arodu un Hennessynama vadību pārņēma viņa dēls Džeimss. 1806. gadā namam pievienojās arī Žans Filjē (Jean Fillioux), tā aizsākot šo divu dzimtu – Henesiju un Filjē – kopīgo darbu zem Hennessy nama jumta, kas šodien turpinās jau astotajā paaudzē.

Hennessy stāsts ir stāsts par cilvēkiem – par radošām un uzdrīkstēšanās pilnām personībām, kas radījušas iecienītāko konjaku pasaulē. To prasības pēc izcilas kvalitātes un nemitīgas pilnveidošanās veidojusi konjaka ražošanas un baudīšanas kultūru visā pasaulē. Tā, piemēram, tieši Hennessy radītāji iepazīstināja ar tādiem šodien plaši izmantotiem konjaka klasifikācijas terminiem kā V.S.O.P. un X.O., tādējādi radot un veidojot to konjaka pasauli, ko pazīstam šodien.

Publicitātes foto

Šīs konjaku vecuma klasifikācijas sistēmasaizsākumimeklējami1817. gadā, kad pēc topošā Lielbritānijas karaļa, tolaik Velsas prinča Džordža IV, pasūtījuma Hennessynamā tika radīts Very Superior Old Pale konjaks, ko šodien plašāk pazīstam pēc iniciāļiem V.S.O.P.Savukārt Moriss Henesijs, 1870. gadā radīja īpašo X.O. (Extra Old) konjaku un revolucionizēja konjaka pasauli, aizsākot inovatīvu konjaku klasificēšanas sistēmu, kas balstīta uz konjaka nogatavināšanas ilgumu jeb konjaka vecumu. Ieviestie termini – V.S. (Very Special), V.S.O.P. un X.O. – tiek lietoti vēl šodien.

Henesiju un Filjē darbs Hennessy konjaku namā turpinās arī šodien. Abu dzimtu pārstāvji – Maurīcijs Ričards Henesijs (Maurice Richard Hennessy) un Jans Filjē (Yann Fillioux) - nes Hennessy nama vēstneša un meistara titulus un turpina savu dzimtu 250 gadus ilgo ceļojumu konjaka pasaulē.

Likumsakarīgi, ka Hennessy savu 250 gadu jubileju svin globālā mērogā – Hennessy konjaks pašlaik nopērkams piecos kontinentos, 138 pasaules valstīs. Atzīmējot savu bagātīgo vēsturi un Hennessy kā ilggadēja mākslu patrona veidoto pienesumu pasaules kultūrā un mākslās, īpašā jubileja tiek svinēta ar 250 Tour – starpdisciplināru pasākumu sēriju ar starptautiski atzītu mūsdienu mākslinieku dalību un izstādi, kas atsauks atmiņā Hennessy vēsturi un piedzīvojumus, iekarojot pasaules slavu un atzinību. Atzīmējot ne vien savas, bet arī senās starpvalstu sadarbības tradīcijas, jubilejas ietvaros no Francijas uz ASV devās kuģis L’Hermione – precīza 18. gadsimta Hennessy eksporta kuģa Hermione replika, kuras izstrādes darbs sācies jau 1997.gadā.

Publicitātes foto

Lielās jubilejas ietvaros netiek aizmirstas arī senās tradīcijas – radīt īpašu konjaku īpašiem mirkļiem nama vēsturē. Jans Fijū radījis ekskluzīvo jubilejas kolekcijas konjaku Hennessy 250 Collector Blend. Šim 250. gadskārtas konjakampiemīt Hennessy raksturīgais stils un šī konjaku nama patiesā dvēsele – tas ir izsmalcināts un elegants. Tā garšas buķete veidojusies, apvienojot pagājušo desmitgažu laikmetu garu un garšu – vairāku 15-35 gadus vecu konjaku spirtu miksēšanas rezultātā. Jubilejas konjaks nogatavināts tieši 250 mucās, kurās katrā pildīti un nobriedināti 250 litri konjaka.

Hennessy nams aicina ikvienu pievienoties konjaka vēstures un izcilības svinībām. Jubileja tiks atzīmēta arī Latvijā, un arī Latvijas konjaka cienītājiem būs iespēja iegādāties ekskluzīvo Hennessy 250 Collector Blend. Jo kā gan labāk nosvinēt konjaku nama jubileju, ja ne paceļot glāzi ekskluzīva Hennessy jubilejas kolekcijas konjaka?
 

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: