Smiltsērkšķis – no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai

Pievienots: 05.11.2013.Autors: Lido Skatījumi: 3 / 181

Photo by Free Photo Fun, CC license

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

Latvijā uzturā visbiežāk tiek lietota smiltsērkšķu sula, taču ogas uzturvērtības un garšas dēļ to ieteicams izmantot arī gatavojot ikdienā,” norāda AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma. „Pēdējo gadu laikā arvien populārāki kļūst ne tika saldie ēdieni un kokteiļi ar smiltsērkšķa izmantošanu, bet arī gaļas un zivju ēdieni, pie kuriem smiltsērkšķi tiek pasniegti kā piedevas. Ogas vitamīni un citas uzturvielas saglabājas arī to pārstrādājot eļļā vai sasaldējot. Sasaldētu smiltsērkšķu produktu var glabāt vienu gadu un pēc atsaldēšanas ieteicams izmantot četru stundu laikā”.

Saskaņā ar senu grieķu leģendu smiltsērkšķu vērtīgais saturs tika atklāts nejauši. Karavīriem pēc kaujas tika dota pavēle palaist savvaļā kara nomocītos un savainotos zirgus nomiršanai. Par lielu pārsteigumu zirgi no mežaina apvidus, kurā auga smiltsērkšķi, atgriezušies spēka pilni, atveseļojušies un ar spīdīgāku spalvu nekā pirms tam. Vēlākos laikos Āzijā klīda baumas par Čingishana rīcībā esošu slepenu ieroci, kuru izmantojot viņa armija guva panākumus. Vēlāk tapa zināms, ka armija pēc kaujām uzņēma spēkus, uzturā lietojot smiltsērkšķu ogas un lapas.

Smiltsērkšķi ir vislabākais dabiskais Latvijā pieejamais C vitamīna avots. Šīs ir vienas no retajām ogām, kurās ir gan taukos, gan ūdenī šķīstošie vitamīni. Vitamīni E un C palīdzēs aizkavēt aterosklerozes un līdz ar to sirds un asinsvadu slimību veidošanos un attīstību. Augstais E vitamīna īpatsvars smiltsērkšķu ogās ir galvenais iemesls,kāpēc to var dēvēt par pretnovecošanas brīnumlīdzekli. Smiltsērkšķu ogas ieteicams lietot ne tikai saaukstēšanās gadījumā, bet ikreiz, kad šajā tumšajā laikā māc nogurums. Ja jūtam saaukstēšanās tuvošanos, vajadzētu izdzert glāzi uzkarsētas smiltsērkšķu sulas ar medu,” norāda „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Smiltsērkšķu ogas satur lielāko daļu dabā pieejamos - B, C, E, F, K, PP vitamīnus. To uzņemšana organismam palīdz stiprināt imunitāti, cīnīties ar nogurumu pēc smagas darba dienas, kā arī veicināt brūču dzīšanu. Ogas satur vairāk nekā 15 mikroelementus, tai skaitā dzelzi, mangānu, varu, kā arī bioloģiski aktīvas skābes, kuru uzņemšana organismam palīdz cīnīties ar antibiotiku, rentgena, radiācijas un stresa radītajām sekām. Smiltsērkšķu izmantošana ieteicama imunitātes stiprināšanai, kā arī sirds un asinsvadu, auss, kakla un deguna, elpošanas orgānu, ādas slimību, dzimummazspējas un iekšējo orgānu slimību ārstēšanai.

AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti smiltsērkšķu kārtainā deserta pagatavošanai. Deserta pagatavošanai nepieciešama ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu-ābolu pildījums un vaniļas mērce.

Lai pagatavotu ābolu želeju nepieciešami trīs āboli, viena glāze cukura, pusotra glāze ūdens un pusotra tējkarote želatīna. Āboli jānomizo, jāsagriež gabaliņos, jāpieber cukurs, jāpievieno ūdens un jāvāra uz lēnas uguns, kamēr veidojas biezenis. Tam pievieno izšķīdinātu želatīnu un gatavo masu liek seklā traukā ledusskapī sastingt. 

Lai pagatavotu putukrējumu nepieciešami 150g saldā krējuma un divas ēdamkarotes cukura. Cukuru iejauc saldajā krējumā un kuļ, līdz veidojas stingra, nebrūkoša masa.

Vaniļas mērces gatavošanai nepieciešami 250ml piena, viens olas dzeltenums, trīs tējkarotes cukura un viena tējkarotes vanilīna cukura. Olas dzeltenumu sakuļ ar cukuriem līdz iegūst gaiši krēmīgu masu. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un, turpinot kulšanu, pievieno olas masai. Gatavo masu vāra ūdens peldē līdz tā sabiezē. Gatavo mērces trauku pārliek aukstā ūdenī un maisa līdz tā atdziest.

Smiltsērkšķu-ābolu pildījuma gatavošanai nepieciešami 100g biezpiena, divi āboli, saujiņa smiltsērkšķu, pus glāze karsta ūdens un divas ēdamkarotes cukura. Nomizotus, sarīvētus ābolus un no kauliņiem atbrīvotas smiltsērkšķu ogas pārlej ar karstu ūdeni un vāra piecas minūtes, tad nostādina un izkāš. Pievieno caur sietu izberztu biezpienu, cukuru un masu sakuļ līdz izveidojas vienmērīgs pildījums. 

Ēdienu izliek ābolu želeju sagriežot 1cm platās strēmelēs un kārtojot deserta traukā secībā – ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu pildījums, vaniļas mērce.

Lai labi garšo!

Visi LIDO BISTRO

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: