Maize ikdienas pārtikas grozā ir 81% Latvijas iedzīvotāju

Pievienots: 29.09.2016.Autors: Fazer Latvija Skatījumi: 1 / 160

Kā liecina Fazer Latvija un SKDS veiktais pētījums par maizes lietošanas paradumiem Latvijā, 81% Latvijas iedzīvotāju ēd maizi katru dienu vismaz reizi dienā – no tiem vairāk nekā puse ēd maizi vairākas reizes dienā. Savukārt 4% Latvijas iedzīvotāju maizi ēd reizi nedēļā, bet maizi neēd vispār tikai 2% Latvijas iedzīvotāju.

Pētījuma rezultāti rāda, ka pieaugot vecumam, pieaug to iedzīvotāju īpatsvars, kuri maizi ēd vienu reizi dienā un biežāk.  Katru dienu maizi ēd 91% iedzīvotāju vecumā 55-74 gadiem, bet salīdzinoši mazāk – 60% jauniešu vecumā no 18-24 gadiem.

Pētījuma rezultāti rāda, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju maize joprojām ir ikdienas ēdienkartē. Vienlaikus, redzam, ka maizi, tai skaitā arī rudzu maizi vairāk ēd vecāka gada gājuma cilvēki, bet salīdzinošāk mazāk jauni cilvēki. Mūsuprāt, šo atšķirīgo izvēli nosaka mūsdienu dzīves ritms, kas kļūst arvien dinamiskāks – ēdienreizēm vairs nav laika, apēdam kaut ko pa ceļam, kā arī globalizācija, kā rezultātā tirgū arvien vairāk parādās jaunas garšas un formas. Tas vairāk skar jaunus cilvēkus, kuru ikdiena ir straujāka un laika tradicionālām ēdienreizēm ir mazāk,” komentē Baiba Gulbe, Fazer Bakery Baltic komunikāciju direktore.

Latvijas iedzīvotāji ir salīdzinoši atvērti pret maizes ražotāju piedāvātajiem jaunajiem produktiem, tā vedina domāt pētījums. Gandrīz katrs trešais apgalvo, ka mēdz nogaršot kādu jaunu maizes veidu, šķirni vai zīmolu vismaz reizi mēnesī. Tas nozīmē, ka maizniekiem ir jābūt ļoti aktīviem dažādu jauninājumu piedāvāšanā patērētājiem, jo patērētāji var viegli pāriet uz jauniem maizes veidiem situācijā, ja tie pēkšņi atklās sev kaut ko jaunu un garšīgu,” pauž SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš.

Interesanti, ka maizes ēšanas paradumu pētījums parāda atšķirības arī ģeogrāfiskajā griezumā. Zemgalē maizi ikdienā ēd visvairāk – 89%, pēc tam seko Latgale, kur maizi ikdienā ēd 80% un Vidzeme, kur mazi katru dienu ēd 79% aptaujāto vidzemnieku. Savukārt, Kurzemē maizi ikdienā vismaz reizi dienā ēd vismazāk – 77% aptaujāto. Pētījumā redzams, ka lauku reģionu iedzīvotāji maizi katru dienu ēd vairāk nekā Rīgā vai citās pilsētās. 

Pētījums rāda, ka Latvijā vīrieši ēd maizi biežāk nekā sievietes. Maizi vairākas reizes dienā ēd 56% vīriešu un tikai 38% sieviešu.  Vēl pētījuma rezultāti liecina, ka maizes ēšanas biežums ģimenēs ar latviešu un krievu sarunvalodu praktiski neatšķiras.

Rudzu maize vai rupjmaize joprojām ir populārākā maize, un pētījums rāda, ka to izvēlas vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 56% aptaujāto. Rupjmaizi vairāk izvēlas iedzīvotāji vecumā no 55 -74 gadiem, savukārt vismazāk to izvēlas jaunieši vecumā no 18-24 gadiem, attiecīgi 67% un 44% no aptaujātajiem konkrētajās vecuma grupās.  Rudzu maizi un rudzu maizi ar piedevām visvairāk iecienījuši un izvēlas iedzīvotāji Zemgalē, vismazāk – Kurzemē.

Fazer Latvija un SKDS pētījums “Maizes ēšanas paradumi” norisinājās no 2016. gada 3. līdz 6. augustam un tajā aptaujāti 1005 respondenti visā Latvijā.

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: