3 iemesli, kāpēc gavēņa laikā mieloties ar avokado

Pievienots: 31.03.2014.Autors: Aqua Luna Skatījumi: 1 / 285

Publicitātes foto, restorāna "Aqua Luna" pārstāve Jeļena Kašina

Gavēšana modernajā sabiedrībā pārtop par jaunu dzīves stila tendenci. Gavēnis mūsdienu izpratnē vairs nenozīmē badošanos vai vienveidīgu ēdienkarti, bet gan iespēju pirms gaidāmās vasaras uzlabot pašsajūtu un izbaudīt jaunas garšu buķetes, kombinācijas un nianses, mielojoties ar bagātīgajām dabas veltēm.

Jau vairākas nedēļas turpinās Lielais gavēnis, kad liela daļa no mums nododas miesas un prāta attīrīšanai, atsakoties no trekniem ēdieniem un neveselīgiem našķiem un aizstājot tos ar liesākām maltītēm. Lielveikalos ir audzis pieprasījums pēc dārzeņiem, augļiem, sēnēm, bet ēdināšanas iestādēs cilvēki biežāk izvēlas baudīt veģetārus ēdienus.

"Šāda tendence vērojama arī mūsu restorānā, tāpēc esam radījuši daudzveidīgu gavēņa ēdienkarti, kas patīkami pārsteigs pat visprasīgāko gardēdi," pastāstīja Rīgas restorāna "Aqua Luna" pārstāve Jeļena Kašina.

Šajā restorānā var plašā klāstā nobaudīt dažādus gavēņa laika pavārmākslas šedevrus, piemēram, kārdinošu griķu biezputru ar sēnēm un sīpoliem, kā arī citus izcili gardus un oriģināli pasniegtus ēdienus, kuru sastāvā ir daudzkrāsaini dārzeņi, kraukšķīgi rieksti, gardas sēnes, augstākā labuma rīsi, svaigi smaržojoši augļi un ogas un īpašais pavasara sezonas produkts - dīgsti.

Gavēņa laikā viens no lieliskākajiem produktiem ir avokado - šis tropu auglis savas augstās uzturvērtības un lieliskās garšas dēļ Latvijā kļūst arvien iecienītāks gan restorānos, gan ģimenes galdā.

Veselīga dzīvesveida eksperte Dagnija Brūvere stāsta, ka gavēnis nozīmē atteikšanos  no visa, ko pārdozējam ikdienā, piemēram, gaļas, alkohola, saldumiem.

"Būtībā mēs gavēņa laikā uzvaram kārdinājumu. Šajā periodā nevajadzētu pārspīlēt ar aktivitātēm, vairāk jāpievēršas meditācijas praksei un klusēšanai. Jo tā mēs varam sadzirdēt sevi un izprast savas vajadzības, nomierināties un uzlabot veselību," norādīja Brūvere.

Pēc viņas novērojumiem, Latvijā cilvēki arvien vairāk meklē iespējas savu ēdienkarti padarīt veselīgāku, tāpēc aug pieprasījums pēc bioloģiskās produkcijas. Līdztekus pašmāju augļiem un dārzeņiem, labs un veselīgs ēdienkartes papildinājums būs pusīte avokado dienā, piebilda eksperte.  

3 iemesli, kāpēc gavēņa laikā mieloties ar avokado

1. Avokado dod sāta sajūtu

Pusīte avokado satur 3,4 gramus šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu, kas veicina gremošanas sistēmas darbību. Turklāt šķīstošās šķiedrvielas palēnina ogļhidrātu sašķelšanos, kas ļauj ilgāk justies paēdušam un samazina vēlmi našķoties starp ēdienreizēm. Lai gan avokado augļi kaloriju daudzuma ziņā pārspēj olas un gaļu, ir labā ziņa - avokado kalorijas nav tās, kuras veicina liekā svara rašanos! Vairāki pētījumi pat rāda - cilvēkiem, kas uzturā regulāri lieto avokado, parasti ir zemāks ķermeņa masas indekss nekā tiem, kas šo augli savā ēdienkartē neiekļauj.

2.Avokado ir veselīgs

Izpētīts, ka avokado lietošana uzturā normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, vairo noturību pret stresu, uzlabo atmiņu, samazina sirds un asinsvadu slimību risku, palīdz novērst saslimšanu ar vēzi, pazemina holesterīna līmeni un palēnina ādas novecošanos. Avokado satur līdz 30% vērtīgu augu eļļu, 1,5% olbaltumvielu, vitamīnus B1, B2, C, D, E, P, PP, K, A provitamīnu, daudz minerālvielu un mikroelementu — kāliju, kalciju, fosforu, magniju, kā arī maz cukura — tikai līdz 1,6%, tāpēc tos var ēst arī diabēta slimnieki.

3. Avokado ir garšīgs

Avokado - tā ir lieliska iespēja tavām maltītēm piešķirt īpaši izsmalcinātu garšu un tekstūru. Iegādājies veikalā nogatavinātu augli un izmēģini kādu no veselīgu ēdienu receptēm, kuru sastāvā ir avokado. La tavā garšu pasaulē kopā ar avokado ienāk vēl nebijušas sajūtas un jauni atklājumi!

Restorānā "Aqua Luna" patlaban viens no pieprasītākajiem gardumiem ir dārzeņu rullīši ar krēmīgu avokado un saulē kaltētiem kokteiļtomātiem - šis ēdiens sniedz izteiksmīgu garšu paleti, ko papildina pavasarīgu viegluma sajūta un vasarīga piesātinājuma pieskāriens. No avokado var pagatavot arī daudz citu ēdienu - dažādus salātus, uzkodas un mērcītes, kā arī izmantot sviesta vietā. 

AQUA LUNA RESTORĀNS

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: