Viesu uzņemšana. Der zināt!

Pievienots: 11.10.2012.Autors: BarRadar Skatījumi: 3 / 1512

Photo by NicoleAbalde, CC license

Nama mātei vai nama tēvam (vakara saimniecei/-niekam) svarīgi zināt viesmīlības etiķetes pamatus, pat ja vakariņas ir neformālas. Vakara saimniekam jābūt gatavam būt par piemēru viesiem, jo visi sekos Tavām norādēm un rīcībai. Labi sagatavojies, Tu būsi pārliecināts, nosvērts un mierīgs, un tas noteikti ietekmēs vispārējo gaisotni pie galda.

Vēlreiz atkārtosim dažus vispārzināmus vai varbūt mazliet piemirstus viesmīlības noteikumus.

Vispārīgie

• Sēžoties pie galda, pārliecinies, vai mobilajam telefonam uzstādīts klusuma vai vibrācijas zvana režīms.
• Vakara saimniekam nav obligāti pašam piepildīt vīna glāzes vai izdāļāt dāvaniņas, staigājot gar krēslu rindu.
• Nesākt kārtot vai vākt galdu pirms viesi ir aizgājuši, izņemot gadījumus, kad nejauši kaut kas tika izliets un tas ir nekavējoties jāsatīra, lai varētu mierīgi turpināt vakariņas.

Viesu sēdināšana

• Ja ir sagatavotas galda kartes, tad līdz ko viesis ienācis ēdamzālē, pavadiet un norādiet viņam paredzēto vietu.
• Kungi tradicionāli uzgaida, kad dāmas apsēžas, tad sēžas paši.
• Viesiem jābūt punktuāliem un jāierodas ielūgumā norādītajā laikā, taču arī vakara saimniekam jābūt elastīgam un pie nepieciešamības jānoorganizē aperitīva vai kokteiļu stunda pirms vakariņām, t.i., pirms sēšanās pie vakariņu galda.
• Ja pagājušas 15 minūtes, tad kavētājus vairs negaida un visus viesus jāaicina ieņemt savas vietas pie vakariņu galda.
• Kad kavētāji ierodas, apsēdināt viņiem paredzētajās vietās un turpināt apkalpot viesus pēc iepriekš paredzētās ēdienkartes. „Nokavētos” ēdienus vairs neservēt.

Trauki, galda klājums

• Galda piederumus pasniegtajiem ēdieniem lietojiet secībā no ārmalas uz iekšu.
• Lietotos galda piederumus nekad nenolieciet atpakaļ uz galda. Lieciet tos vai nu pamatēdiena šķīvī vai maizes šķīvītī.
• Kad esat pabeidzis ēst, neatkarīgi no tā, vai šķīvis tukšs vai nē, novietojiet galda piederumus pagrieztus uz augšu uz pulksten 5. Tas signalizēs viesmīlim, ka lietotais trauks paņemams.
• Deserta piederumi var tikt novietoti uzreiz virs šķīvja vai atnesti vēlāk kopā ar desertu.

Auduma salvetes

• Mielasts sākas tad, kad vakara saimnieks apsēžas, paņem uz galda novietoto salveti un uz pusēm pārlocītu novieto sev uz ceļgaliem.
• Nepuriniet  , bet mierīgi atveriet salveti vai izvelciet no turētāja.
• Ja vakariņu laikā nākas piecelties no savas vietas, salveti atstājiet uz krēsla, uz kura sēdējāt.
• Vakara saimnieks signalizē par maltītes beigām ar salvetes novietošanu pa kreisi no sava šķīvja.

Mielasts

• Viesi uzsāk ēst, kad vakara saimnieks paņēmis dakšiņu un nogaršojis pirmo kumosu, vai arī sekojis mutisks uzaicinājums.
• Smeliet zupu vai ņemiet ēdienu virzienā no sevis, bet ne uz sevi.
• Nebāziet mutē visu zupas karotes kausiņu.
• Atgrieziet vienu vai divus gabaliņus un tad tos apēdiet, nesadaliet visu ēdienu gabalos vispirms.
• Ja ēdiens karsts, nepūtiet uz tā, bet pagaidiet, lai tas atdziest vai ēdiet lēnām.
• Ja visi pie galda jau beiguši mielastu, neturpiniet ēst.
• Nekad nejautājiet kādam pie galda, kāpēc viņš vai viņa nav apēdis ēdienu pilnībā.
• Nekodiet maizes riecienā, bet gan nolauziet no tā pa gabaliņam un ēdiet ar vai bez sviesta.
• Elkoņus nost no galda!
• Padot tālāk ēdienu pa labi, pasniegt ēdienu no kreisās puses, bet atbrīvot šķīvi no liekā no labās puses.
• Pasniegt dzērienus un atbrīvot no dzērienu glāzēm no labās puses.
• Vienmēr pasniegt vai novietot sāls un piparu trauciņus kopā.

Izmantotais avots: www.partyswizzle.com

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: