Piemineklis Rīgas Melnā Balzama radītājam

Pievienots: 07.11.2015.Autors: Amber Beverage Group Skatījumi: 1 / 328

Uzvarētāja projekta vizualizācija

Konkursā par “Rīgas Melnā Balzama’’ receptūras pamatlicēja – aptiekāra Abrahama Kunces – piemiņas vietas izveidi un Alberta laukuma labiekārtojumu” 1. vietu ieguvis radošās apvienības “U-R-A” arhitektu piedāvājums. 2.vietu ieguvis SIA “Variant Studio” projekts, savukārt 3.prēmiju par interesantāko Alberta laukuma un A.Kunces piemiņas objekta risinājumu žūrijas komisija piešķīrusi SIA “CORE projekts” un tēlnieces Olgas Šilovas kopdarbam. Kopumā konkursā tika iesniegti deviņi darbi. 

Radošās apvienības “U-R-A” arhitektu darbs paredz veidot Alberta laukumu kā vietu, kura atspoguļo Rīgas senāko vēsturi. Laukuma centrālais objekts ir “Rīgas kuģis”, ko iezīmē kuģa siluetā veidots iedziļināts amfiteātris un sausā strūklaka, ko  nākotnē nomainīs instalācija ar stikla pārsegumu, zem kura eksponētas arheoloģiskajos izrakumos atrastās vēsturiskās liecības. “Rīgas kuģi” ieskauj viļņu formā veidoti pakāpieni. Laukumā paredzēts iekodēt arī citas vēsturiskās metaforas - līvu ciemu, Rīdzenes upi, senās ostas krastus.

Savukārt atgādinājums par A.Kunces veikumu tiks iemūžināts spirāles formas vides mākslas objektā, kura veidolā var nolasīt “Rīgas Melnā Balzama” pudeles siluetu. Instalācijas nosaukums ir „Kunces dzīves spirāle”. Objektā varēs staigāt kā pa tuneli, fotografēties un izlasīt interesantus faktus par receptūras autoru.

Guļnara Hasanšina, māksliniece, radošā apvienība “U-R-A”, raksturojot projekta ideju saka: "Kā pats Alberta laukums, kas ir daudzu vēstures līkumu krustojums, tā arī konkursa uzdevums bija interesants ar savu mērķu daudzškautnību - saglabāt vēsturisko kontekstu, vienlaicīgi padarot laukumu par pilsētnieku rekreācijas vietu un tūristiem pievilcīgo pilsētas daļu, ka arī organiski integrēt jauno elementu – A.Kunces piemiņas objektu. Šo izaicinājumu  palīdzēja atrisināt ideja par vilni kā vienojošo motīvu. Viļņi kā slāņi, kā vēstures spirāle, kā kādreizējas ostas simbols, kā laika metafora. Koka seguma viļņi ap „Rīgas kuģi” atgādina par senākās Rīgas ielu segumu - koka dēļu klāju, un reizē padara vietu siltāku, cilvēkiem draudzīgāku. Savukārt A.Kunces piemiņas objekts ir izvietots laukuma malā, netraucējot tā kompozīcijai, bet vienlaicīgi tā ir vieta ar intensīvāku plūsmu un objekts būs pamanāms. Spirāle it kā veido portālu, caur kuru var ienākt laukumā."

Kā liecina projekta autoru aplēses, piedāvātā Alberta laukuma risinājuma un A.Kuncem veltītā piemiņas objekta kopējās projektēšanas un būvniecības izmaksas varētu veidot ap pusmiljonu eiro. Finansējuma lielākā daļa būs nepieciešama Alberta laukuma sakārtošanai, tostarp arheoloģiskajiem darbiem un inženiertīklu izbūvei, strūklakas izveidei, kā to paredz darba koncepcija.

Uzvarētāja projekta vizualizācija

AS “Latvijas balzams” plāno finansēt A.Kuncem veltītā objekta uzstādīšanu un to saistīto laukuma labiekārtojumu.

Projektu iespējams realizēt divās kārtās, tādēļ kā nākamo soli plānojam tikšanos ar Rīgas domes pārstāvjiem, lai pārrunātu projekta finansējuma un realizācijas jautājumus, jo šis ir kopējs projekts ar Rīgas pilsētu. Mēs patiesi priecātos, ja šo lielisko koncepciju vismaz daļēji varētu realizēt uz Rīgas nākamo dzimšanas dienu – 2016. gada augustā, pasniedzot dāvanu rīdziniekiem un pilsētas viesiem”, pauž žūrijas priekšsēdētājs,  “Latvijas balzams” (LB) un ‘’Amber Beverage Group” stratēģiskā mārketinga vadītājs Valters Kaže.

Žūrijas pārstāvju komentāri par projektiem:

Valters Kaže, “Latvijas balzams” un ‘’Amber Beverage Group” stratēģiskā mārketinga vadītājs: “Uzsākot šo projektu “Latvijas balzams” bija vēlme ne vien godināt ārvalstīs pazīstamākā  Latvijas zīmola piemiņu, bet arī dāvāt pilsētai gabaliņu tās vēstures, kas priecētu gan rīdziniekus, gan galvaspilsētas viesus. Bijām patīkami pārsteigti par lielo atsaucību konkursā un autoru radošo pieeju, lai iedvestu “jaunu elpu” Alberta laukumam un pārvērstu to par patīkamu tikšanās vietu Vecrīgā”. 

Aigars Kušķis, RD Pilsētas attīstības departamenta, Pilsētvides attīstības pārvaldes Vēsturiskā centra plānošanas nodaļas galvenais teritorijas plānotājs: " Ideju konkursa rezultātā ir iegūti praktiski risinājumi Alberta laukuma attīstības koncepcijai, kas būs pamatā laukuma tālākās attīstības projektu izstrādei. To aktivizēja A.Kunces piemiņas vietas veidola meklējumi.

Šī ir viena no visnozīmīgākajām Vecrīgas publiskajām ārtelpām ar vairāk nekā 800 gados uzkrāto Rīgas vēstures kultūras mantojumu - gan Rīgas pirmiedzīvotāju apmetne, gan Rīdzenes upes ostas krastmala, gan pilsētas aizsargmūra vieta, gan aktīvs darījumu centrs. Alberta laukums pašlaik ir samērā nomaļš, nepamanīts, ar nepietiekamu un novecojušu labiekārtojumu, taču tam ir liels neizmantots potenciāls. Laukuma apkārtnē aktivizējusies attīstība un ir īstais brīdis ieguldīt enerģiju un līdzekļus, lai Rīdziniekiem un pilsētas viesiem šeit radītu vietu atpūtai ar kvalitatīvu izklaidi un daudzveidīgu informāciju brīvā dabā saistībā ar pilsētas vēsturi.

Konkurss bija labi noorganizēts, ar sarežģītu, bet pietiekami skaidri formulētu programmu, un, pateicoties tam, iegūtas daudzas vērā ņemamas idejas un iezīmējušies trīs izteikti līderi, kuru labāko priekšlikumu realizācija piešķirtu dzīvīgumu šim Vecrīgas rajonam."

Vita Polkovņikova, Latvijas Arhitektu savienības pārstāve, arhitektūras birojs “Sestais stils”:

"Daudzo Vecrīgas laukumu un skvēru vide veido būtisku rīdzinieku un pilsētas viesu ikdienas dzīves fonu. Tādēļ, izskatot konkursa darbus, augstāku atzinību ieguva darbi, kuros piedāvāti kvalitatīvi, funkcionāli un estētiski publiskās ārtelpas risinājumi. 1. vietu ieguvušais radošās apvienības “U-R-A” arhitektu un mākslinieces Guļnaras Ha-sanšinas kopdarbs izcēlās ar nestandarta risinājumiem, kuros izdevies gan izveidot netradicionālu un pievilcīgu laukuma struktūru, gan atrast veiksmīgu piemiņas zīmes A. Kuncem vietu un organiski integrēt to kopīgajā laukuma tēlā un kompozīcijā."

Arī 2. vietu ieguvušais SIA “Variant Studio” mets piedāvā veiksmīgu vides dizainu un, it sevišķi, mākslinieciski pārliecinošu skulpturālo objektu.

SIA “CORE projekts” un Olgas Šilovas kopdarbs ieguva 3. vietu. Žūrijas komisija atzinīgāk novērtēja darbus, kuros piemiņas zīme A. Kuncem veidota asociatīviem pa-ņēmieniem, neradot neizpratni par naturālistiskas skulptūras saistību ar bīskapa Alberta vārdu.

Par konkursa mērķi:

Godinot ievērojama rīdzinieka, “Rīgas Melnā Balzama’’ receptūras pamatlicēja -  aptiekāra Abrahama Kunces devumu, AS “Latvijas balzams’’ sadarbībā ar Rīgas domi šā gada 17.augustā izsludināja atklātu skiču projekta konkursu A.Kunces piemiņas vietas izveidei Alberta laukumā, Vecrīgā. Vienlaikus konkursa dalībnieki tika aicināti iesniegt idejas kopējai Alberta laukuma attīstības koncepcijai.

Pieminekļa projekta skices izvērtēja kompetenta žūrijas komisija, kuras sastāvā bija gan arhitekti, mākslinieki un kultūras jomas profesionāļi, gan Rīgas domes un konkursa izsludinātāja pārstāvji.

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: