Par godu Helovīnam - Grebto ķirbju izstāde LIDO

Pievienots: 31.10.2013.Autors: Lido Skatījumi: 1 / 380

Oktobra beigās visā pasaulē atzīmē Helovīna svētkus jeb Visu svēto dienu. Helovīna neatņemama sastāvdaļa ir grebti ķirbji, kostīmi un saldumu diedelēšana. LIDO aicina šos svētkus nosvinēt, apmeklējot krāšņu grebto ķirbju izstādi. Tajā apskatāmi gan tradicionālie grebtie ķirbji, gan arī Zirnekļcilvēka, Homēra Simpsona, Hello Kitty un citu populāru tēlu atveidojumi. Ikvienam apmeklētājam ir iespēja nobalsot par savu favorītķirbi un smelties iedvesmu dažādiem ķirbju grebšanas veidiem.

Helovīna jeb Visu svēto vakara tradīcija radusies Īrijā, no kurienes tā 18.gs. nonāca ASV un pēc 1950. gada izplatījās citur pasaulē, tostarp arī Latvijā. Lai mirušo gari neatpazītu dzīvos, cilvēki šajos svētkos jau izsenis ģērbjas biedējošās maskās un staigā pa ielām, lai aizbaidītu mošķus un briesmoņus.  Arī grebtie ķirbji tiek novietoti uz durvju sliekšņiem, lai mošķi un briesmoņi netiktu iekšā.

Ķirbja grebšanas tradīciju skaidro sena īru leģenda, kas vēsta, ka skaudīgs un skops vīrs vārdā Džeks ļoti mīlējis uzdzīvot un blēdīties. Dzīves beigās viņš pamanījies piemānīt pašu sātanu, tādēļ nav nonācis ellē. Lielo grēku Džeku neuzņēma arī paradīzē. Tā viņš esot spiests slapstīties pa tumšām ielām un pamestiem ceļiem, gaismai izmantojot vienu mazu oglīti. Lai tā dotu vairāk gaismas, Džeks oglīti ievietojis izgrebtā rācenī. Helovīna svētkiem attīstoties ASV, rāceņi tika aizvietoti ar ķirbjiem. Taču pat mūsdienas tos mēdz saukt par Džeka laternām.

Saldumu diedelēšanas tradīcija aizsākusies jau senos laikos – klaiņotāji savulaik vāca ēdienu, lai ziedotu klejojošajām dvēselēm. Helovīna laikā bērni pārģērbjas mošķu maskās un staigā no mājas uz māju, ”piedraudot” to īpašniekiem: „Pacienā vai izjokošu!” Ja cienasts netiek nodrošināts, viņi izstrādā kādu negantu joku.

Smagākais ķirbis pasaulē Ginesa rekordu grāmatā reģistrēts 2011. gadā un tas svēris 824 kg. Rekords līdz šim nav pārspēts. Savukārt izmēros lielākais grebtais ķirbis pasaulē fiksēts 2005. gadā - tas ir bija Smart automašīnas izmērā.

Tuvojoties Helovīna svētkiem, LIDO organizē grebto ķirbju izstādes. Viena no tām laika posmā no 29.10. līdz 3.11. norisināsies LIDO Atpūtas centrā Krasta ielā, (1.stāvā uz skatuves pa labi no ieejas) un otra norisināsies no 31.10. līdz 3.11. LIDO Spice (LIDO Rotaļzemes teritorijā). Izstādē apskatāmi vairāk nekā 110 dalībnieku grebtie – gan skaisti briesmoņu ķirbji, gan arī pazīstamu tēlu atveidojumi, piemēram, zirnekļcilvēka, Homēra Simpsona, Harija Potera u.c. ķirbji. To autori ir prasmīgie un izdomas bagātie LIDO darbinieki. Ikvienam apmeklētājam ir iespēja nobalsot par savu favorītķirbi un smelties iedvesmu dažādiem ķirbju grebšanas veidiem.

AS LIDO Valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa piebilst: „Helovīna svētki pašos pamatos ir no ārzemēm aizgūti svētki, kuri obligāti nav jāpieņem mūsu mājās. Ņemot vērā, ka tos svin visā pasaulē, arī mēs varam izmantot iespēju, lai satiktos un izklaidētos ar draugiem, pagatavotu garšīgus ķirbju ēdienus vai gluži vienkārši padarbotos kopā ar bērniem.

Visi LIDO BISTRO

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: