Citāda ēdiena baudīšanas filozofija

Pievienots: 20.08.2013.Autors: BarRadar Skatījumi: 5 / 264

Photo by Kris Krüg

Šoreiz vēlamies pastāstīt par interesantu ēdināšanas projektu autori, dizaineri Marije Vogelzang, kura vairāk nekā 12 gadus nodarbojas ar ēdamu instalāciju veidošanu un performanču organizēšanu. Viņa ir arī konsultante pārtikas rūpniecībā un ēdināšanas sfērā, kā arī organizē lekcijas, lai iepazīstinātu ar savu ēdiena un ēšanas  filozofiju. Ēdiens tiek izmantots kā mijiedarbības, izpētes, iesaistīšanās un baudas elements. Visu projektu centrā ir cilvēks.

Lūk, daži Marije Vogelzang realizētie projekti. Zemāk redzamajā projektā „Biti un baiti” tika izmantots palielā angārā izvietots garš galds U formā, kam vidū novietota nosacīta konveijera lenta ar krāsainām bumbiņām un apaļo formu ēdieniem (redīsi, šeri tomātiņi, olas, apaļas maizītes u.tml.). Pamatideja panākt savstarpēju cilvēku mijiedarbību pie garā galda, kuri padeva tālāk ēdienus un ar roku rakstītas zīmītes. Komunikācija, kas it kā pretēja augsto tehnoloģiju radītai iespējai sazināties elektroniski.

Photo www.marijevogelzang.nl

Axis galerijā Tokio 2008.gada septembrī bija izstādīti vairāki Marije Vogelzang projekti, no kuriem viens „Saliekto karošu siena”. Katrā saliektajā karotē bija izvietots kumoss ēdiena.

Photo www.marijevogelzang.nl

Triju dienu performance, kas tika realizēta Budapeštā. Performances laikā čigānu sievietes baroja apmeklētājus un stāstīja savus dzīves stāstus. Telpā bija paredzētas desmit ar audumu applēstas vietas, kur izvietojās viesis, kurš tika barots no čigānietes rokām, bet nevarēja redzēt pašu barotāju, jo bija baltu auduma sienu ierobežots.

Otra cilvēka barošana ir ļoti intīms rituāls. It īpaši grūti to uzreiz pieņemt, ja barotājs ir svešiniece. Turklāt viņu pašu tu neredzi, tikai viņas rokas. Gan mijiedarbība, gan ēdiena garša, gan stāstījums balstīts uz izjūtu radīšanu, jo vizuāli iepriekš neko nevari redzēt, novērtēt, analizēt pieņemt vai nepieņemt. Tā ir abpusēja visaptveroša uzticēšanās. Reakcijas bija dažādas, vieni apmeklētāji bija emocionāli aizkustināti, citi (~5% apmeklētāju) atzinās, ka šī situācija viņos izraisīja riebuma sajūtu.

Photo www.marijevogelzang.nl

Marije Vogelzang patīk eksperimentēt ar ēdiena krāsām, veidojot projektus, kur apkopti vienas krāsas ēdieni. Lūk, baltās krāsas ēdienu projekts. R kultūrā balto krāsu uztver pozitīvi, atšķirībā no A, kur tā ir nāves simbols. Šajā projektā tika piemeklēti un gatavoti ēdieni tikai sniegbaltā krāsā un servēti uz tikpat baltiem traukiem.

Photo www.marijevogelzang.nl

Vēl viens projekts kā mēģinājums savienot pagātni un tagadni, pārvēršot mielasta galdu it kā par arheoloģisko izrakumu vietu. Dažādi sakneņi tika aplipināti ar mālu un gatavoti uz atklātas uguns kā sen senos laikos. Tad māla apvalks tika pārlauzts un varēja izbaudīt mīksto, gatavo sīpolu, burkānu, kāli u.tml.

Photo www.marijevogelzang.nl

Bar•Radar jaunumi

"Narvesen" paplašina sortimentu ar auksti spiestiem šotiem, smūtijiem un sulām
Nostiprinot savas pozīcijas ēdienu un dzērienu pa ceļam segmentā, Narvesen papildinājis gatavo un svaigo produktu klāstu ar deviņiem Paleo uztura aukstā spieduma šotiem, smūtijiem un sulām “Paleo”. Jaunie produkti ir 100% svaigi, nesatur piedevas, nav pasterizēti vai termiski apstrādāti.
31.08.2018.
APMEKLĒTĀKO PROFILU TOP 10 – OKTOBRIS 2017
Oktobris ir pagājis, nosvinēti "Helovīni", pagriezti pulksteņi un oficiāli esam iesoļojuši ziemas laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas un tumšais laiks ņem virsroku. Kur tad smelties gaišumu un enerģiju? Iespējams, viens no veidiem ir garda maltīte restorānā sveču gaismā vai kūciņa un kafija omulīgā kafejnīcā. Par Tavu palīgu šajā izvēlē var kļūt apkopotais BarRadar oktobra apmeklētāko profilu TOP 10.
06.11.2017.
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro reizi triumfē Pasaules kokteiļu čempionātā
"Rīgas Melnā Balzama" kokteilis jau otro gadu pēc kārtas plūcis uzvaras laurus prestižajā Starptautiskās Bārmeņu asociācijas organizētajā "Pasaules kokteiļu čempionātā 2017", kur tas ieguvis zelta medaļu kategorijā "Bārmeņu izvēle". Šogad "Rīgas Melnā Balzama" kokteilis ar nosaukumu "Black Tie" jeb "Melnā kaklasaite", kurā unikālu garšu saspēli ar upeņu balzamu veido arī viskijs, ķiršu liķieris, vaniļas sīrups un kafijas pupiņas, uzvaru atnesa bārmenim Rastislavam Kubanam (Rastislav Kuban) no Slovākijas.
20.10.2017.
Ziņu arhīvs »

Seko mums


,
E-pasts:
Ziņa: